Pätnásť lyžíc do pekla

Autor: Tatiana Balajková | 6.9.2016 o 11:19 | Karma článku: 11.32 | Prečítané  4026-krát

Na Majstrovstvách Česka a Slovenska v jedení chilli papričiek sa začalo omáčkou ako pre deti, pokračovalo sa plodmi a na záver súťažiaci hltali špeciálne namiešané extrakty, pálivejšie ako to, čo vyprodukuje príroda.

Na brnianskom kúpalisku Riviéra sa konal už piaty ročník festivalu Chillibraní, ktorého úlohou je predstaviť pálivé papričky a výrobky z nich.

Nemám nič proti štipľavému, no nie som ani odborník, preto ma prekvapila obrovská ponuka omáčok, nátierok, čatní, ale aj medov, džemov, vína či sladkostí, nechýbalo ani pivo, káva, limonáda a zmrzlina. Ich výrobcovia s nadšením vysvetľovali, s čím všetkým chilli kombinujú a dochucujú a štedro ponúkali ochutnávať. Fľaštičky boli zoradené podľa ostrosti. A aké fľaštičky! Hneď vám bolo jasné, do čoho idete - z tých najpálivejších zazerala smrtka a najoriginálnejším balením bola malá rakvička. Názvy nezaostávali za etiketou: Satan´s revenge (Satanova pomsta), Moruga sajrajt, Psycho juice, 100 % pain (Stopercentná bolesť), Dragon repellent (Odpudzovač drakov), Colon cleaner (Čistič hrubého čreva)... A pre istotu vás ešte kdesi naboku varovali: Nothing for amateurs (Nič pre amatérov), Pain is good (Bolesť je dobrá) a Who dares burns (Kto sa odváži, zhorí). Na tie som si veru netrúfla. Najsilnejší extrakt sa predával v miniatúrnom balení, a i to by zrejme bolo schopné zabiť aj slona. To už ani nie je potravina, ale zbraň!

Vychutnala som si prvý stupeň - pikantné omáčky s tekvicou, slivkami, mangom, čučoriedkami, cesnakom a fazuľou, vynikajúci bol aj broskyňový chilli džem s vanilkou.

Pri druhom stupni som mala pocit, že je to na mňa too much - nemám rada, keď ostrosť prehluší chuť hlavného jedla...

Ukecali ma aj na tretí. Vraj vydržím. Že to nič nie je. A ja hus som si neuvedomila, že oni sa tým napchávajú ako čokoládou a sú zvyknutí. Kvapla som si toho trošilinku na chlieb a hodila do úst. V pohode. S víťazoslávnym úsmevom som sa natiahla po ďalší toast... a vtedy to prišlo. Ako hovoria odborníci - paprika mala ,,dlhý nástup“. V ústach len jemne pošteklila, naplno to rozbalila až v pažeráku. Zrazu som mala problém nadýchnuť sa, oči mi vyliezli až na vrch hlavy, celý môj tráviaci trakt bol ako v plameni. Schmatla som ďalší chlieb a jedla a jedla, no ešte pätnásť minút som mala pocit, že mám podrezaný krk...

Papričky jalapeño, naplnené syrom a osmažené (,,Nie, neštípu, to zjedia aj deti“) boli skvelé, no dopadla som rovnako, spuchnutý jazyk a požiar v hrdle. Ešte šťastie, že hneď vedľa poskytovali prvú pomoc - mlieko so škoricovým sirupom, ktorým som zahasila posledné ohníky.

Stupnica pálivosti: Aby ste si to vedeli predstaviť, tu je pár múdrostí z letáčika, ktorý sme dostali. Pálenie je spôsobené látkou kapsaicín, ktorá stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. V malom množstve je zdravá, obmedzuje kôrnatenie ciev, upravuje trávenie, znižuje tlak a hladinu krvného cukru, má i antibiotické vlastnosti. No vo veľkom množstve môže aj rozleptať črevá.

Prvou metódou merania štipľavosti bola stupnica SHU, pomenovaná po americkom chemikovi W.L. Scovilleovi. Jej základom je roztok z paprík, cukru a vody, ktorý je následne riedený vodou a skúšaný ochutnávačmi dovtedy, kým zmizne pálivosť. Napríklad pri odrode Habanero, ktorá má pálivosť 300 000 SHU, musí byť roztok 300 000-krát zriedený vodou, kým je kapsaicín nedetekovateľný.

 

Naša obyčajná paprika obsahuje                                       0 -  1000 SHU

Jalapeño                                                                             8 000 -  25 000 SHU

Piri Piri                                                                              50 000 - 100 000 SHU

Najštipľavejšia paprika na svete, Carolina Reaper          1 500 000 - 2 500 000 SHU

Paprikový sprej                                                               2 500 000 -   5 300 000 SHU

Čistý kapsaicín                                                               15 000 000 - 16 000 000 SHU

Chilližrout 2016: Zlatým klincom programu boli majstrovstvá Česka a Slovenska v jedení chilli papričiek. Záujem bol enormný, na štarte sa zišlo 51 súťažiacich, medzi nimi i tri ženy. Každý dostal tašku od sponzora, vrecko na prípadnú ,,urýchlenú evakuáciu žalúdka“, malú smotanu, vodu, chlieb a jogurt - kto ho otvorí, vypadáva.

Úvodné kolo bolo zahrievacie, odvážlivci vyfasovali slivkovú omáčku s chilli a bez problémov predpisovo vylízali lyžičku.

Potom sa pálivosť postupne zvyšovala, no súťažiaci sa držali, až sa organizátor Petr Klemeš zľakol, že papriky neštípu, hoci ich vyberali u overených dodávateľov a navyše vážili tak, aby sa každému ušlo rovnako. Po omáčkach nasledovali plody a napokon špeciálne namiešané extrakty, ktoré sú pálivejšie ako to, čo vyprodukuje príroda.

Po treťom kole hostesky prestali zvyšky súťažných ,,pochúťok“ rozdávať divákom, zjavne začalo ísť do tuhého. Vo štvrtom, po konzumácii čokoládovohnedej papričky, to konečne vzdal prvý muž a odovzdal sa do rúk jedného z dvadsiatich záchranárov. Odporúča sa vyhodiť obsah žalúdka von do piatich minút, no súťaž trvala dlho, takže mnohí iste trpeli ešte aj na druhý deň. Chilli štípe trikrát, tvrdil Petr, štípe totiž, či už odchádza v tuhej alebo tekutej forme...

Ďalší to vzdali pri pohľade na big red mama, veľkú červenú sviňu... Ostatní ju bleskovo hodili do seba, a potom s napätou tvárou čakali, čo sa bude diať. Neviem si ani predstaviť, aké peklo sa rozpútalo v ich dutinách. Niektorí priam viditeľne trpeli, strúhali grimasy, iní smrkali, plakali a snažili sa fúkaním odvetrať ústny otvor... Jeden mladík vyzeral úplne nezúčastnene, zakaždým prehltol, a potom bez pohnutia, takmer s blaženým výrazom sedel, akoby sa nemohol dočkať ďalšieho chodu. Zdanie klame - tetovaný, letovaný, dlhovlasý svalovec v čiernom tričku vyzeral ako adept na víťazstvo, no po tejto beštii sa viditeľne orosil, spurpurovel a rozplakal ako malé dieťa... a napokon sa veru aj on odobral od stola.

Hoci organizátori rok od roka  pritvrdzujú, súťažiaci sú čoraz odolnejší, akoby mali nerezové žalúdky, posťažoval sa Petr Klemeš pri pohľade na dvadsaťjeden kusov pred jedenástym kolom. Sympatická boubelka, posledná žena, sa tvárila statočne, no keď pred ňu polozili ďalšiu lyžičku s ekrazitom, jej črevá sa vzbúrili a bola zdravotníkmi popod pazuchy eskortovaná na vnútornú očistu. Pár ďalších sa už nepokojne mrvilo, no vytrvali.

V jedenástom kole sa konzumovalo 9 000 000 SHU pálivosti... tí, čo to do seba dostali, museli mať tráviaci trakt vypálený ako Lidice! A súťaž stále pokračovala... až do pätnásteho kola!

Napokon svoje minuloročné víťazstvo obhájil Petr Holešinský, ktorý z pódia ešte pred záverečným kolom hlasom požiadal o ruku svoju priateľku, hoci ledva hovoril - a tak získal nielen hlavnú cenu, ale i jej ruku :)

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

ŠPORT

Sagan skončil na Eneco Tour celkovo tretí a je opäť svetovou jednotkou

Slovenský cyklista je na čele rebríčka so 60-bodovým náskokom.

KULTÚRA

Myslel si, že našiel pokrvnú líniu Ježiša Krista

Dokumentarista Bruce Burgess opisuje fungovanie tajných spolkov.

TECH

Počítače Apple dostali nový systém, ovládnete ho aj hlasom

Sierra dokazuje, že pre Apple je dôležitejšia mobilná platforma.


Už ste čítali?