reklama

Reštaurácie súťažia, kde sa zje najviac mušlí

Na blšáku v Lille čašník čaká na váš posledný hlt, potom schmatne tanier s prázdnymi škebľami a dychtivo ho uteká vysypať na obrovské kopisko uprostred ulice, okolo ktorého krúžia muchy

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď kedysi v stredoveku komorníci v Lille dostali právo jeden deň v roku predávať vyradené šatstvo svojich pánov, netušili, že sa stali zakladateľmi tradície. Trh sa pomaly rozrastal, až sa stal najväčším blším trhom v Európe. Dvojdňové nákupné šialenstvo každý rok pritiahne viac ako dva milióny návštevníkov.

Už deň pred otvorením si predávajúci z rôznych krajín vyznačujú kriedou alebo sprejom svoje teritórium, aby im ho nik neobsadil a mnohí prespávajú v stanoch v parku. Stánky sa vraj rozkladajú na chodníkoch o celkovej dĺžke sto kilometrov. Celé centrum sa zmení na pešiu zónu. Existuje mapka s rozdelením úsekov podľa tovaru, ale veľmi vám nepomôže, nemali sme pocit, že by ho striktne dodržiavali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na blšáku v Lille sa dá kúpiť a predať úplne všetko: starožitnosti, oblečenie, šperky, riad, sklo, obrazy, zbierky, strieborné príbory, koberce, nábytok. Nájdete tu veci nové, staré, zánovné i také haraburdy, aké by ste si nevzali, ani keby vám k nim priložili sto eur. Ceny nízke, vysoké alebo také, aké si vyhádate. Niekto si príde na svoje a iný nie. My sme nad ,,módnym výpredajom“, pozostávajúcim z polyesterových čínskych handier ohrnuli nos, ale videli sme aj takých, čo odchádzali s plnými taškami a úsmevom.

Chvíľami sme sa museli doslova rvať davom, kritická chvíľa nastala poobede. Dostali sme sa do šialenej ľudskej zápchy, nemohli sme sa ani pohnúť vpred, ani vrátiť. Masa nami mykala doprava a doľava, uvažovala som, či si nemám odbaviť svoj prvý panický záchvat v živote. Stlačilo nás takmer na placku, nemohla som sa nadýchnuť. Keď už na mňa prichádzali milosrdné mdloby, tlaky sa uvoľnili a konečne sa nám podarilo vyviaznuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nikdy viac! Desaťtisíce stánkov nás prestali zaujímať, namiesto hľadania výhodných kšeftov sme sa usadili do reštaurácie a objednali si mušle. Práve sa začala ich sezóna, moules s hranolčekmi a pivom boli hlavnou ponukou. K trhu totiž patrí ešte jedna tradícia: reštaurácie súťažia, kde sa ich zje najviac. Donesú vám ich v obrovskej mise a priam vidíte, ako čakajú na váš posledný hlt. Potom čašník vezme tanier s prázdnymi škebľami a dychtivo ho uteká vysypať na obrovské, ohradené kopisko uprostred ulice, okolo ktorého krúžia muchy. Počas víkendu sa vraj skonzumuje až päťsto ton mušlí! A tak je vám jasné, že mestom sa okrem muziky pouličných muzikantov nesie ešte aj nevábny odér morských plodov...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Tatiana Balajková

Tatiana Balajková

Bloger 
  • Počet článkov:  110
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám nacestovaných pekných pár tisíc kilometrov a za sebou množstvo zážitkov. Ohadzovala som sa paradajkami, potkanmi, múkou i vajcami. Vyváľala sa v tulipánoch. Videla som perlových kráľov, koláčovú procesiu a extravagantné klobúky v Ascote. V kostýme Pierota som pózovala na stĺpe v Benátkach. Navštívila sviatok ruží, fialiek i karafiátu. Pomáhala pri výrobe koberca z kvetinových lupienkov, súťažila v chytaní mužov do sieťky na motýle... a o tom všetkom a ešte aj všeličom inom je tento blog. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu