Reštaurácie súťažia, kde sa zje najviac mušlí

Autor: Tatiana Balajková | 27.9.2016 o 7:00 | Karma článku: 4,05 | Prečítané:  501x

Na blšáku v Lille čašník čaká na váš posledný hlt, potom schmatne tanier s prázdnymi škebľami a dychtivo ho uteká vysypať na obrovské kopisko uprostred ulice, okolo ktorého krúžia muchy

Keď kedysi v stredoveku komorníci v Lille dostali právo jeden deň v roku predávať vyradené šatstvo svojich pánov, netušili, že sa stali zakladateľmi tradície. Trh sa pomaly rozrastal, až sa stal najväčším blším trhom v Európe. Dvojdňové nákupné šialenstvo každý rok pritiahne viac ako dva milióny návštevníkov.

Už deň pred otvorením si predávajúci z rôznych krajín vyznačujú kriedou alebo sprejom svoje teritórium, aby im ho nik neobsadil a mnohí prespávajú v stanoch v parku. Stánky sa vraj rozkladajú na chodníkoch o celkovej dĺžke sto kilometrov. Celé centrum sa zmení na pešiu zónu. Existuje mapka s rozdelením úsekov podľa tovaru, ale veľmi vám nepomôže, nemali sme pocit, že by ho striktne dodržiavali.

Na blšáku v Lille sa dá kúpiť a predať úplne všetko: starožitnosti, oblečenie, šperky, riad, sklo, obrazy, zbierky, strieborné príbory, koberce, nábytok. Nájdete tu veci nové, staré, zánovné i také haraburdy, aké by ste si nevzali, ani keby vám k nim priložili sto eur. Ceny nízke, vysoké alebo také, aké si vyhádate. Niekto si príde na svoje a iný nie. My sme nad ,,módnym výpredajom“, pozostávajúcim z polyesterových čínskych handier ohrnuli nos, ale videli sme aj takých, čo odchádzali s plnými taškami a úsmevom.

Chvíľami sme sa museli doslova rvať davom, kritická chvíľa nastala poobede. Dostali sme sa do šialenej ľudskej zápchy, nemohli sme sa ani pohnúť vpred, ani vrátiť. Masa nami mykala doprava a doľava, uvažovala som, či si nemám odbaviť svoj prvý panický záchvat v živote. Stlačilo nás takmer na placku, nemohla som sa nadýchnuť. Keď už na mňa prichádzali milosrdné mdloby, tlaky sa uvoľnili a konečne sa nám podarilo vyviaznuť.

Nikdy viac! Desaťtisíce stánkov nás prestali zaujímať, namiesto hľadania výhodných kšeftov sme sa usadili do reštaurácie a objednali si mušle. Práve sa začala ich sezóna, moules s hranolčekmi a pivom boli hlavnou ponukou. K trhu totiž patrí ešte jedna tradícia: reštaurácie súťažia, kde sa ich zje najviac. Donesú vám ich v obrovskej mise a priam vidíte, ako čakajú na váš posledný hlt. Potom čašník vezme tanier s prázdnymi škebľami a dychtivo ho uteká vysypať na obrovské, ohradené kopisko uprostred ulice, okolo ktorého krúžia muchy. Počas víkendu sa vraj skonzumuje až päťsto ton mušlí! A tak je vám jasné, že mestom sa okrem muziky pouličných muzikantov nesie ešte aj nevábny odér morských plodov...

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.


Už ste čítali?