La Rochelle - pohodové mesto (2)

Autor: Tatiana Balajková | 9.7.2018 o 6:04 | Karma článku: 2,04 | Prečítané:  329x

Syr vyzeral, prepytujem, ako žlté lajno, ktoré zvnútra navyše chytilo pleseň a páchol ako správne dozretý hnoj. Keď som ho vybalila, naplo ma prvýkrát.

--------

(Dokončenie)

Ohromujúca je i ponuka syrov, môžu byť biele, žlté, poprášené dreveným popolom, akoby ich vyváľali v prachu. Iné sú zabalené do listov, byliniek či sena, no a na niektorých je mimoriadne nechutná sivá a čierna pleseň. Predavač vám hrdo vysvetlí výrobný proces, dá ochutnať a vyberie kúsok špeciálne podľa toho, či ho chcete konzumovať, dnes, zajtra alebo o týždeň. Najznámejší miestny syr, kozí chabichou – šabišou, má konzistenciu ako jemný tvaroh a lahodnú chuť. Mnohé syry sa vyložene bijú s paradajkou a treba ich jesť len s chrumkavou bagetou. Ovčí brebis sa konzumuje s hustým džemom z čiernych čerešní a nie je to zlé, len treba nájsť odvahu ochutnať.

Plesnivý a smradľavý:

Ja skúšam rada, čím bizarnejšia forma, tým lepšie. A tak som si kúpila aj kravský langres, ktorý vyzeral, prepytujem, ako žlté lajno, ktoré zvnútra navyše chytilo pleseň a páchol ako správne dozretý hnoj. A keďže som sa hodinku túlala po trhu, v horúcom počasí bol aj správne ,,odležaný“. Keď som ho vybalila a prišiel prvý závan, skoro som sa zvalila. To ma naplo prvýkrát. Smrdel ako hovno. Možno to bol práve on, čo inšpiroval autorku Harryho Pottera, keď vymyslela hnojovú bombu... 

Napínalo ma aj pri odhrýzaní, musela som si držať nos. Chuť bola zaujímavá, prekvapujúco ostrá, hoci si nie som istá, či by francúzskych syrárov potešila moja definícia. Bola som nútená skŕmiť ho celý naraz, neodvážila by som sa ho dať do chladničky. A rýchlo som ho zajedla šťavnatými jahodami, ktoré boli ešte ráno na poli.

Miestnou špecialitou je i guľatý kozí koláč, čo z jednej strany vyzerá ako zuhoľnatený. Chvíľu ho opatrne hnetiete na podnebí a zrazu zistíte, že je sladučký a kdesi v pozadí cítiť tvaroh.

Pes v konzerve:

I more je k ľuďom štedré. Ryby sa na slnku jagajú ako strieborné, žraloky sú skrútené do klbka a morský čert s citrónom v papuli vyzerá ako príšera z amerického hororu. Polmetrové chobotnice sú obložené oranžovými krevetami a zelenými výhonkami slanorožca, pobrežnej rastliny, ktorá sa nakladá do kyslého nálevu. Skvelé je i maslo s morskými riasami.

Mušle ponúka každá reštaurácia na mnoho spôsobov – v kari omáčke, s vínom, rokfortom či šľahačkou. Pripravujú a podávajú sa v špeciálnom čiernom hrnci, ktorý má strašný názov – la cocotte. Výslovnosť si domyslíte. (Je trochu zvláštne vidieť túto ponuku na jedálnom lístku). Človek sa pri lúpaní mušieľ narobí, láka ho to jesť ich po jednej, no najlepšie si ich vychutnáte, ak ich nalúpete do omáčky a zjete naraz ako polievku, aj keď potom praskáte vo švíkoch.   

Morské plody si môžete odniesť i domov, v rafinovaných kombináciách ich spracúvajú aj do konzerv. Keď si zmes lososa s kúskami mladého póru alebo krevety s calvadosom natriete na teplý toast, budete sa zalizovať až za ušami. Špičkové výrobky ponúka predajňa La Belle-iloise, krásne pomaľované škatuľky ukrývajú sardinky v citrónovej šťave, kúsky makrely v pivnom náleve, morského raka, tuniaka s čiernymi olivami. Značka La perle des Dieux si obaly nechala dokonca navrhnúť známou maliarkou Delphine Cossaisovou , ktorá stvorila také nádherné dielka, až vám je ľúto ich otvoriť a vyhodiť. V obchode ponúkali aj ,,psiu'' kari nátierku, no vidiac moje vyjavené oči, majiteľka mi vysvetlila, že chien je prezývka pre malého žraloka.

Likér s morskou soľou:

O kúsok ďalej v Real Chocolat majú úžasný nugát pastelových odtieňov. Banánový, čerešňový, pistáciový, čučoriedkový, marhuľový, všetky sú mäkké, priam sa rozplývajú v ústach, neprotestovali ani moje plomby. Navyše odmietnuť sa nepatrí, majiteľ ponúka veľké kusy z pleteného košíčka a teší sa ako malé dieťa, keď mu nugát pochválite. 

Navštívila som i obchod s farebnými fľaškami aperitívov. Tunajšou špecialitou je sladké víno Le Pineau des Charentes, pripomínajúce portské a karamelový likér, do ktorého sa na zvýraznenie chuti pridáva morská soľ. Elixir vegetal de la Grande Chartreuse voňal nevinne ako Becherovka, no keď som do seba hodila pohárik, skoro mi oči vyliezli. Bolo to ako piť Becherovku s feferónkou a dynamitom, hrdlo ma pálilo ako šľak a chvíľu mi trvalo, kým som chytila dych.      

Pásikavé kabínky:

Premenlivé počasie umožňuje aj cestovanie po okolí, a je čo pozerať. V regióne sa koná množstvo akcií: stredoveké, starožitné a nočné trhy, či rímske noci – predstavenia pred katedrálami nasvietenými tak úžasne, aby vynikol každý detail ich výzdoby.

Royan je hlavné mesto Krásneho pobrežia, typické prímorské stredisko, známe najmä vďaka svojim typickým pásikavým kabínkam na prezliekanie na pláži.

Talmond sur Gironde, ktorý sa právom pýši titulom village fleurie – rozkvitnutá dedinka, sa vypína na skalnom útese nad morom a v jeho kamenných domčekoch, obrastených slezovými ružami, sídlia najmä umelci. Priľahlé brehy lemujú rybárske chatrče na koloch.

No a za pamiatkami a múzeami sa možno vybrať do Saintes alebo do Poitiers.

(Nabudúce: Ostrovy okolo La Rochelle)

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Dnes píše Matúš Ritomský

Dnes už vieme, že kto nemá zbrojný pas, nie je skutočný Slovan

Maska pacifizmu padla.

Píše Mikuláš Dzurinda

Únia sa musí zmeniť na federáciu (píše Mikuláš Dzurinda)

Aby Únia vzbudzovala nádej aj rešpekt.


Už ste čítali?